bagkost-logo-2024
Overskrift:

BK'er redder liv. Nu inspirerer han andre til at blive hjerteløbere

Billede:
Dato:
19-10-2020
Kort tekst:
Der gik ikke længe efter, at Lasse Lyng Nielsen var blevet hjerteløber, før han blev tilkaldt til et hjertestop. 20 minutter senere havde han reddet et liv.
Tekst:

Af Anders Thorsen


Lasse Lyng Nielsen lå allerede lunt og godt i sin seng, da hans far kom brasende ind på værelset med Lasses telefon. Hjerteløber-alarmen var gået.

”Jeg vågnede sådan helt søvndrukken og spurgte: ”Hva’ fa’en sker der her?” Så kiggede jeg på telefonen og så, hvad det var. Og så gik der faktisk ikke specielt mange tanker igennem mig,” husker Lasse Lyng Nielsen.


I stedet gik han i handlings-gear, kom lynhurtigt i tøjet og ud på cyklen. Nu skulle han på mission. Hans hjerteløber-app viste ham vej til både den nærmeste hjertestarter og til patienten. Det var blot få hundrede meter fra hans hjem, så efter få minutter var han ankommet, klar til at give førstehjælp. Men alt gik ikke som planlagt.


”Det er faktisk lidt pinligt,” indrømmer han og fortsætter: ”Jeg havde tidligere på dagen trænet arme, så da jeg først ville give hjertemassage, kunne jeg ikke låse mine arme.” Han griner og ryster på hovedet, mens han fortæller, at han i stedet måtte tage hjertestarteren i brug.


”Den er så smart, at den fortæller højt, hvad du skal gøre. Den giver meget udførlige instruktioner til, hvad man nu skal gøre,” forklarer den unge hjerteløber. Han fulgte instruktionerne og gav patienten stød et par gange. Herefter ankom flere andre hjerteløbere og en ambulance. Patienten klarede den.


Blev hjerteløber ved et tilfælde

Hele missionen varede ikke meget mere end 20 minutter, og det var slut, gik den adrenalinpumpede teenager hjem og forsøgte at få noget søvn. Dagen efter modtog han en besked fra 1-1-2, der roste for et godt stykke arbejde og tilbød psykologhjælp. Det har Lasse Lyng Nielsen dog ikke taget imod.


”Det var en voldsom oplevelse, helt klart. Men jeg er ikke blevet mærket af det som sådan. Jeg har bare været glad for at kunne hjælpe et andet menneske,” fortæller han.


Det var lidt af et tilfælde, at gymnasieeleven blev hjerteløber. Da han skulle tage kørekort, stødte han tilfældigt på hjerteløber-appen under et førstehjælpskursus.


”Instruktøren introducerede os til den her app og sagde, at man kunne være en være med til det her, hvis vi havde taget det her førstehjælpskursus. Så tænkte jeg: Ved du hvad? Det lyder som en mega god idé. Og så gjorde jeg det,” fortæller Lasse Lyng Nielsen.

Han er ikke alene. Ifølge Trygfonden, som står bag hjerteløberne, var der i 2019 hele 11.463 hjerteløbere og 20.693 hjertestartere i Danmark. En af dem findes på BK lige ved siden af hovedbygningen.


Inspirerer klassekammerater til at blive hjerteløbere

Lasse Lyng Nielsen har da også inspireret andre med sin redningsaktion.


”Mange har sagt: ”Shit mand, gjorde han virkelig det? Så vil jeg også være hjerteløber!” To af mine klassekammerater har allerede meldt sig,” forklarer den stolte teenager og fortsætter: ”Det er en sygt fed respons, selvom det ikke var mit mål. Det var jo bare at redde et andet menneske.”

Udover at have inspirere andre, har oplevelsen også givet stof til eftertanke om fremtiden:


”Det har bekræftede mig i, at jeg kan være god, når adrenalinen pumper,” reflekterer gymnasieeleven. Han har gået med en drøm om en karriere i Forsvaret.


”Jeg er rimelig sikker på, at jeg skal ind i hæren og være soldat. Der kan man jo godt bruge, at jeg ved, at jeg er handlekraftig i pressede situationer,” afslutter han.

Galleri: