bagkost-logo-2024

Konkurrencer

konkurrencer I gyMNASIET

I gymnasiet afholdes hvert år en lang række af konkurrencer i forskellige discipliner. Nedenfor kan du læse om de faste konkurrencer, vi altid deltager i. Hører du om en spændende konkurrence herudover, du kunne tænke dig at være med i gennem skolen, kan du henvende dig til enten Dorte (dr@bagkost.dk) eller Julie (ju@bagkost.dk). 


bio ol

Biologiolympiaden 

Brænder du for biologi eller bioteknologi, og synes du, det er sjovt at deltage i konkurrencer og se, hvordan du klarer dig mod andre elever på skolen, i Danmark og ja eventuelt i hele verden, så er Biologiolympiaden lige noget for dig. Biologiolympiaden er en national konkurrence, hvor man i løbet af halvanden time skal svare på en række multiple choice spørgsmål om biologi. Klarer man sig godt, kan man gå videre til både den nationale finale samt den internationale Biologiolympiade, der bliver afholdt forskellige steder i Europa.

  • Læs mere her: http://www.biologiolympiade.dk
  • Hvem kan deltage: 1.g, 2.g og 3.g elever med biologi på B/A niveau og biotek A elever. 
  • Hvordan deltager jeg: Snak med din biologi- eller bioteklærer eller giv direkte besked til SP, der står for konkurrencen
  • Hvornår: Efteråret. Se præcise datoer i Lectio.


dansk datalogi dyst

DANSK DATALOGI DYST

Hvis du interesserer dig for matematik og programmering og kan lide udfordrende og lærerige opgaver, så er 'Dansk Datalogi Dyst' noget for dig. Du behøver ikke være en haj til at programmere, da mange opgaver bygger på din evne til at tænke logisk, men i de senere runder er en vis erfaring en fordel. 

  • Læs mere på: https://danskdatalogidyst.dk
  • Hvem kan deltage: Alle fra 1. - 3.g.
  • Hvordan deltager jeg: Skriv direkte til KLC, der står for afholdelsen, eller DR på Lectio, hvis du er i tvivl. Du kan også melde dig selv på ddd-hjemmesiden, men skriv så til DR for at vi ved, du deltager. 
  • Hvornår: Typisk oktober - december, se hjemmeside.


fysik ol

Fysikolympiaden

Bliver du høj af kvantefysik og Maxwells ligninger, og synes du, det kunne være sjovt at konkurrere mod andre både på skolen, i Danmark og evt. i verden, ja så er fysikolympiaden lige noget for dig. Indledende runde er en 3 timers opgave, hvor du løser en række fysikopgaver, og hvis det går godt, er der både mulighed for at komme med til den danske finale - og hvis du er rigtig god den internationale fysikolympiade i Tel Aviv, Israel.

  • Læs mere her: http://www.fysikolympiade.dk
  • Hvem kan deltage: 1. g, 2. g og 3. g elever der brænder for fysik.
  • Hvordan deltager jeg: Skriv til DR eller direkte til JK, der afholder landsprøven, over Lectio. 
  • Hvornår: I efteråret - præcise tidspunkt skrives i Lectio for første del - landsprøven.


 kemi ol

Kemiolympiaden

Elsker du eksplosioner og farverige reaktioner, og bruger du databogen som hovedpude, så er kemiolympiaden lige noget for dig. Her får du mulighed for at konkurrere med elever fra skolen, fra hele landet og hvis du er rigtig god får du mulighed for at deltage i den nordiske kemiolympiade, der afholdes i et af de nordiske lande eller den Internationale kemiolympiade, der foregår et sted i Europa.

  • Læs mere på: https://www.kemiolympiade.dk/
  • Hvem kan deltage: Alle elever, der brænder for kemi
  • Hvordan deltager jeg: Skriv til DR eller send besked til NW direkte på lectio, så er den klaret. 
  • Hvornår: Efterår (landsprøven varer 3 timer, præcist tidspunkt fastlægges senere). Hold øje med Lectio, hvor det nøjagtige tidspunkt meldes ud. 


 dm i science

DM i Science 

Er du vild med naturvidenskab og eksperimenter? Er du glad for at arbejde i teams, og holder du af en god konkurrence, så er DM i Science måske lige noget for dig? Her konkurrerer 3-personers grupper fra forskellige gymnasier i hele landet mod hinanden i både biologi-, kemi- og fysikviden og eksperimentelle færdigheder. Og hvis I er rigtig gode, så er der mulighed for at komme med til den internationale science olympiade, der afholdes forskellige steder i Europa.

  • Læs mere: https://eoes.dk/
  • Hvem kan deltage: Typisk 1. g elever – du må ikke være fyldt 17 år året før den aktuelle konkurrence, skæringsdatoen er den 31. december. 
  • Hvordan deltager du: SP og IP kører DM i Science for alle 1.g BT elever. Er du ikke BT-elev men stadig interesseret, skal du kontakte SP for at høre nærmere.
  • Hvornår: Indledende runde på BK afholdes i slutningen af november, og går man videre, vil der være semifinale i foråret. 


 georg mohr

Georg Mohr

Georg Mohr matematikkonkurrencen er for dig, der elsker matematiske udfordringer og at udfordre dig selv. I den indledende runde regner man 20 opgaver på 90 min, og er man dygtig nok, kan man komme videre til 2. runde og evt. finalerunden med de 20 dygtigste elever fra Danmark. Her har man muligheden for at komme til den internationale matematikolympiade.

  • Læs mere: http://www.georgmohr.dk
  • Hvem kan deltage: Alle elever, der går i gymnasiet.
  • Hvornår: 1. runde afholdes på skolen i november. 2. runde (for dem der får 12/20 eller mere i 1. runde) afholdes også på skolen i januar.
  • Hvordan kan jeg deltage: Skriv til DR eller direkte til IJ, der afholder årets to første runder, at du ønsker at deltage. Tid og sted bliver oplyst på Lectio.  

 

juvenes translatores

Juvenes Translatores

Habla deutsch perfeito, n’est pas? Hvis du elsker sprog og bare styrer for vildt, når det kommer til at oversætte fra et sprog til et andet, og har du lyst til at måle dig mod andre unge i Europa, ja så er Juvenes Translatores lige noget for dig. I denne konkurrence gælder det om at være bedst til at oversætte, så meningen med det, man oversætter, står så klart som muligt.

  • Læs mere: https://ec.europa.eu/info/education/juvenes-translatores_da
  • Hvem kan deltage: Udvalgte elever, der er dygtige til sprog og er født i et bestemt år.
  • Hvornår: Tilmelding i begyndelsen af oktober, præcis dato kommer på Lectio.
  • Hvordan kommer jeg med: Spørg din sproglærer i 2. fremmedsprog, om hun/han mener, det er noget for dig. Hvis ja, så skriv til JU på Lectio.  

 unge forskere

Unge Forskere  

Er du fyldt med gode idéer, og har du lyst til at fordybe dig i spændende emner samt komme med kreative løsningsforslag til aktuelle problemer, så er Unge Forskere lige noget for dig. Unge Forskere er Danmarks største talentkonkurrence inden for naturvidenskab, og der konkurreres i 3 kategorier: Technology, Life Science og Physical Science. Du indsender dit projekt – der f.eks. kan være baseret på din SRO eller SRP – til bedømmelse, og er det godt nok, kan du både komme med til den store nationale finale i Forum, vinde flotte præmier og evt. komme afsted til store internationale konkurrencer i udlandet. 

  • Læs mere: http://ungeforskere.dk/ungdomsuddannelser/senior
  • Hvem kan deltage: Alle 1.g, 2.g og 3.g elever, der brænder for naturvidenskab. Man kan deltage alene eller i grupper op til 3 elever.
  • Hvornår: Deadline for indsendelse af projekter meldes ud af DR
  • Hvordan: Skriv til DR på Lectio, helst så tidligt på året som muligt, så bliver du hjulpet til idégenerering og får hjælp med evt. forsøg.  



DRUGHUNTERS

Drughunterdysten er et talentkonkurrence, som hele klassen kan deltage i og som handler om udvikling af medicin til hjernesygdomme.

Konkurrencen består af et forløb, hvor I skal komme op med en idé til en specifik behandling af en udvalgt sygdom, der påvirker hjernen. Hvert år stilles der nye opgaver, som omhandler en overordnet type af behandling, som I skal sætte jer ind i og så udarbejde et innovativt løsningsforslag til, hvordan man optimere behandlingen i forhold til den specifikke hjernesygdom.

I klassen bliver i delt i grupper af 3 elever, der arbejder med at lave en plakat og en fremlæggelse. Den bedste gruppe deltager så som klassens repræsentanter i selve hovedkonkurrencen.

  • Hvem: 2.g- og 3.g-biotek-, biologi- eller kemielever. Du kan foreslå din biotek-, biologi- eller kemilærer at deltage, hvis du har bioteknologi, biologi eller kemi på A niveau. Biotekelever deltager typisk i 2.g eller 3.g, og kemi- og biologielever i 3g.
  • Hvordan deltager man: Tal med jeres biotek-, biologi- eller kemilærer om deltagelse.
  • Hvornår: Tilmelding i december.



BioTEK-MESTERSKABERNE

Biotek mesterskaberne er en konkurrence, hvor man i 3 mands grupper arbejder med at løse en case innovativt. Der er 6 kategorier indenfor Bioteknologi, man kan vælge: 4 med fokus på det biokemiske: Fermentering, Enzymaktivitet, Spildevandsrensning og Kemisk Syntese samt to cases med fokus på teknologidelen: Varmeveksler teknologi samt automation.

I vælger selv et problem som I arbejder med at undersøge, både teoretisk og eksperimentelt og præsenterer til selve konkurrencen. Til selve konkurrencen vil der være en række større Biotek virksomheder til stede, der præsenterer deres forskning og produktion.