icon-menu
Menu
icon-user.png
Overskrift:

Vi jagter enzymer på LIFE Lab!

Billede:
novozyme 2022
Dato:
10-11-2022
Kort tekst:
Hvad har Bagsværd Kostskole og Gymnasiums 6.A med Novozymes at gøre? Og hvorfor mon Novozymes hedder Novozymes?

Tekst:

Mandag den 24. okt var 6A inviteret ud på LIFE Lab i Lyngby, fordi de har gennemgået et forløb om enzymer i faget natur teknologi.

Forløbet hedder Enzymjagten og er udviklet af LIFE, som hører under Novo Nordisk Fonden.


Forløbet startede de med, at 6A i et skovområde tæt på kostskolen fandt en masse forskellige svampe, som de skulle lave forsøg med.

En hel del af disse svampe viste sig at udvikle enzymer, som 6A nu ved kan bruges til mange forskellige ting.


Hos LIFE Lab i Lyngby skulle de bl.a. vaske stof, som havde fået hhv. græs og blod på. Opgaven gik ud på, at få stoffet så rent som muligt, og hvordan gør man så det?


Man sørger for at tilsætte et vaskepulver, som indeholder enzymer, undersøger om 10 grader varmt vand er en passende temperatur og afprøver, om det hjælper at forlænge vasketiden.


Resultatet var helt tydeligt: Tøjet bliver pænt og rent ved 10 grader.


6A har nu til morgensang på skolen formidlet denne vigtige viden videre til 3..5. klasse, så de kan gå hjem og fortælle deres forældre, at der kan spares mange penge på strøm ved at vaske ved lavere temperaturer.


Tak til LIFE i Lyngby for et godt forløb og for et meget spændende besøg i jeres laboratorie.


Nedenfor ses billede fra vores enzymjagt.


novozyme 2022novozymes 2022 3 novozyme 2022 (2)


Benyamin og Adam har fundet en flot svamp på skovstykket ved kostskolen på Skovalleen, mens Signe og Lærke i gang med at vaske det beskidte tøj i vaskeposen. 


I kan også se i hvor mange forskellige farver 6A har jeans i. Det er nemlig også enzymer, der bruges til at afblege cowboystoffet med, så vi kan få mange forskellige farver cowboybukser.


Galleri: